utorok 8. januára 2013

Originálny názov: Cinder (Lunar Chronicles 1.)
Vydavateľ: Egmont ČR

Formát: brožovaná väzba, 400 strán

Anotácia: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet...


Recenzia:
Cinder(ella)? Áno, máme tu ultra-moderné prevedenie kybernetickej Popolušky s prídavkom v podobe hroziacej vojny zo strany národa, ktorý obýva náš Mesiac. Je tu hlavná hrdinka Cinder, s hroznou macochou a jej dvomi dcérami. Objaví sa aj krásny a múdry princ Kai. Usporiada bál, na ktorom by si podľa klebiet mal vybrať nastávajúcu. A dokonca sa tu nachádza aj scéna so stratou črievice na schodoch, síce v trochu inej podobe, než sme zvyknutí, ale odkaz na Popolušku je jasný.

Príbeh Cinder Linh je zasadený do Nového Pekingu, 126 rokov po 4. svetovej vojne. Nie Európa, Amerika alebo Británia. Ázia a Čína. Síce ďaleko v budúcnosti, ale predsa to nie je to, na čo sme zvyknutí. Nemáme si teda predstavovať postavy s výzorom a´la Alexis Bledel a Matt Bomer. Na mieste sú tu skôr mladšie podoby Ziyi Zhang a Bruca Leeho.  Chápete čo tým chcem povedať. Síce, je dosť ťažké predstaviť si hocikoho, američanku alebo číňaňku ako si odpojí nohu z centrálneho obvodu a položí ju na stôl, kým čaká na novú.

Cinder dokonca nie je tak úplne človek, je kyborg (cyborg). Doktori ju po vážnej nehode "upravili": v mozgu má zabudované centrálne riadenie, časť ruky a nohy už nemožno považovať za končatinu z "mäsa a kostí". Kyborg v tejto dobe nie je považovaný za právoplatného občana s klasickými ľudskými právami, ale majetok svojho vlastníka. A vlastníkom našej Cinder je zlá macocha, ktorá sa na úspešnej a dobre známej mechaničke len priživuje. V domácnosti žijú s Cinder okrem macochy Adri aj jej dve dcéry, Pivoňka (Peony) a Perla (Pearl), a domáci android Iko. Pojem android je už trochu známejší, než kyborg. Knižného androida si možno predstaviť ako prepracovaného robota, ktorý splní všetko, na čo je jeho systém naprogramovaný.

Vo svete s takto pokročilou technikou však vyčíňa smrteľne nebezpečná nákaza, na ktorú neexistuje liek - letumóza. A tak Cinder opravuje androidy všetkých možných druhov, sleduje médiá, ktoré sú plné príprav na bál princa Kaia. Zmienený princ navštívi aj samotnú Cinder, mechaničku, ktorá by podľa svojej vychýrenej povesti mala byť schopná opraviť jeho staručkú androidku.  Cinder nikomu na počkanie nevraví o tom, čo je zač, a princ Kai sa to tiež (hneď) nedozvie. O chvíľu už naša hrdinka sleduje ako zdravotníci odvádzajú jej jediného obľúbeného človeka, sestru Pivoňku, nakazenú letumózou, na smrť. Nikto nakazený, dokonca ani otec princa Kaia, cisár Rikon, totiž nemá šancu na prežitie. Macocha, ktorá viní z nakazenia Pivoňky práve Cinder, ju prihlási ako dobrovoľného pokusného králika na výskum liečiv proti letumóze. Pojem dobrovoľné prihlásenie je však v Cinderinom prípade viac než diskutabilný. Macoche je to však jedno, nikdy kyborga vo svojej domácnosti nemala rada, Cinder tolerovala len aby na nej mohla zarábať. Jej prihlásením na výskum však získa odmenu, a to sa jej po nakazení vlastnej dcéry páči viac. Klasická popolušková macocha bez srdca a citu.

Cinder sa tak dostáva k doktorovi Erlandovi na testovanie. Zisťuje rozsah svojho kyborgského ja a zisťuje tiež, že je na nej niečo zvláštne. Niečo, čo ju robí výnimočnou a dáva jej status skutočne dobrovoľnej testovacej jednotky.

Okrem Cinderinho ťažkého kyberneticko-kyborgovského osudu tu je však aj hrozba v podobe vojny proti celej Zemi. Tá už totiž nie je jedinou obývanou planétou. Nikdy som neverila že sme vo vesmíre sami, ale žeby bol život podobný tomu nášmu aj na Mesiaci..to by mi nenapadlo. Za planétu sa považuje aj náš Mesiac, obývaný mesačnými ľuďmi so zvláštnymi energeticko-magnetickými darmi. A s na pohľad krásnou, ba najkrajšou vládkyňou Levana. V skratke by sa o nej dalo povedať že ovládanie mysle každého naokolo je jej najväčšou záľubou. Samozrejme spolu s vyhrážaním sa o vyhlásení vojny svetu, pokiaľ princ Kai nesplní jej požiadavky. Je však princ Kai schopný vymeniť slobodu za mier? Je všeobecne známe, že bez ovplyvňovania mysle svojich poddaných by už Levana na Mesiaci určite nevládla. Zbavila sa však všetkých možných následníkov trónu, až ostala sama a Mesiac s mesačnými ľuďmi zostal pred ňou nechránený. Aj na Zemi kolujú chýry o zverstvách, ktoré napáchala, medzi inými aj o tom, ako nechala uhorieť svoju malú neter Selenu, následníčku trónu, v detskej izbe. Povráva sa však, že princezná Selena bola zachránená. Je to možné? Keď sa na mieste tragédie našiel popol s jej genetickou informáciou? Pravdepodobne je to len zbožné želanie obyvateľov oboch svetov. 
V knihe Cinder možno nájsť dve príbehové línie, ktoré sa pozvoľna spájajú do jednej hlavnej. Spočiatku sa dej sústreďuje na hlavnú hrdinku a hľadanie lieku na nákazu, ktorá sa šíri svetom. Neskôr sa do popredia dostáva krutá kráľovná Levana a hrozba obrovského konfliktu. Odpoveďou na hľadanie lieku sa stáva fľaštička, ktorou Levana obdaruje princa Kaia. Tak teda by mali byť všetci zachránení, nie? A veru nie. To by Levana nemohla byť taká bezcitná. Ona si namiesto toho, aby zachránila populáciu, povie: "Kai, urob zo mňa svoju cisárovnú a budeš mať prístup k mračnám lieku z Mesiaca. Samozrejme, len kým ťa nezabijem, aby si mi nezavadzal a mohla som ďalej všetkých ovládať. A či zomierajú ma nebude zaujímať, pokiaľ nebudú poslušní!". Levana je jednoducho poriadna ošípaná, so skvelým hnusným charakterom. Bad guy ako sa patrí. No a to tu ešte máme našu kyborg-Popolušku, ktorá s pomocou doktora Erlanda objavuje samu seba (minimálne teda svoj pôvod) a pridáva sebe aj Kaiovi pár poriadnych problémov. 

Marissa Meyer ponúkla čitateľom prepracovaný svet budúcnosti a Nový Peking, v ktorom spoluexistujú ľudia, kyborgovia a aj androidy. Mohlo by to byť mätúce, no vďaka dobrému opisu Cinder ako kyborga je teoreticky nemožné nevyznať sa v tom celom pretechnizovanom svete budúcnosti. Nevystupuje tu veľa zbytočných postáv, teda sa dá ľahko udržať prehľad a takmer vždy je jasné kto je ten dobrý a kto ten zlý. Palec hore si zaslúži samotné prostredie, ktoré je trochu netypické. Alebo možno len ja som tak neskoro objavila prvú dystopickú knihu, ktorej dej sa odohráva v Ázii?  A ten koniec..no čítala by som ďalej, keby tam ešte niečo bolo, a keby sa to nekončilo tak náhle! Mínusovým prvkom je predvídateľnosť príbehu. Skutočne. Či už je to v menej podstatných častiach, ako je bál, alebo v tej podstatnejšej časti príbehu (a to vám neprezradím, tak či tak na to prídete už v prvej  polke knihy). 


Moje hodnotenie:  

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists