sobota 23. marca 2013

Originálny názov: Envy (Empty Coffin #1)
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 288 strán
Anotácia: V noci, keď zomrela Katelyn, sa začalo niečo, čo všetko zmenilo. ÚPLNE VŠETKO.

Zlo máva rozličnú príchuť - od horkej až po zradne sladkú. V deň svojej smrti sa to dozvie aj tínedžerka Katelyn. V jednej chvíli je deprimovanou smoliarkou, v nasledujúcej už leží na pitevnom stole z nehrdzavejúcej ocele. Pohľad má sklený, pokožku stuhnutú.

Bola to SAMOVRAŽDA? VRAŽDA? KTO JE NA VINE?

Keď dvojčatá Hayley a Taylor Ryanové odhalia pravdu, zistia, že je oveľa znepokojujúca, ako si doteraz predstavovali. Zároveň odkryjú aj ďalšie tajomstvo týkajúce sa ich minulosti.

Román Závisť je inšpirovaný skutočným zločinom. Išlo o kyberšikanu. Toto realisticky napísané dielo predstavuje prvý zo série hrôzostrašných románov, pri ktorom vám celkom isto naskočia zimomriavky.

Recenzia:
Historické mestečko Port Gamble žije svojim životom a ťaží z turistického ruchu. Každý každého pozná, každý o každom niečo vie. Stredná škola je rovnaká ako stredná škola kdekoľvek inde. Roztlieskávačky sú populárne, ostatné dievčatá tvoria len nutnú dekoráciu na pozadí obrazu strednej školy a zapĺňajú voľné stoly v jedálni. 

Pokojný život v obyčajnom meste zmení až nenápadná Katelyn. Štedrý deň a mŕtve dievča vo vani predsa vzbudí nejaký ten rozruch. Aká je však príčina smrti? Samovražda? Vražda? Alebo nehoda? Katelynina náhla smrť rozpúta v škole mnoho emócii. Katelyn nebola roztlieskavačka a nebola ani nijako inak obľúbená. Kamarátky z detstva sa od nej postupne odvracali a ona si získala poriadny odstup. Nemala nijakú dôvernú priateľku, ktorá by o nej vedela všetko a poznala jej trápenie. Poriadok vo svojom živote udržiavala za pomoci žiletky a upokojujúcej bolesti po každom ťahu žiletkou na svojom tele.  

Mala skutočne dôvod zabiť sa? Stačilo na to oznámenie starej mamy, že namiesto zaplatenia vysokoškolského štúdia svojej vnučke minula všetky peniaze na novú kuchyňu? Alebo ju viac trápili nezhody rodičov? Prípadne, bol v tom nejaký chlapec? Či to bolo to, že ju znovu neprijali k roztlieskávačkám? 

Greggovi Olsenovi sa podarilo dokonale vykresliť charakter jednotlivých postáv (ktorých tam bolo skutočne dosť veľa).  Či už povrchné zazobané stredoškoláčky, matku, ktorá si myslí že ide s dobou a ostáva večne mladá, milujúcu rodinu dvojičiek Haley a Taylor Ryenových alebo Katelyninu málo funkčnú rodinu.  Avšak práve pomerne veľký počet postáv bol často mätúci, a ak by som knihu čítala pomalšie, pravdepodobne by som už v polke nevedela kto je kto. 

Záhadu a vyšetrovanie spojené s úmrtím Katelyn zveril autor do rúk Haley a Taylor, jej kamarátkam. Kedysi blízkym, neskôr už len takým sporadickým.  Hay-Tay, sú sami osebe záhadné. Dokážu veci, ktoré by im nikto neuveril: dotknú sa počítača a vidia aké má heslo, dajú si pod vankúš nejaký predmet a v sne sa im zjavujú nové spojitosti, vedia vycítiť nebezpečenstvo a lož. Pomaly sa dostávajú záhade na kĺb, no odhaľujú aj niečo o sebe. Niečo, čo im rodičia dlho tajili. K všetkým záhadám sa pridá aj otravná novinárka Moira, ktorá sa snaží vyčmuchať všetko o Katelyn a o dvojičkách. Dostane sa však až príliš blízko k odpovedi na otázku "ako to tie dve dievčatá vedia?"...

Koniec je prekvapivý, neočakávaný a mierne..zvláštny. Akoby som zrazu dočítala jednu kapitolu, a tá nasledujúca už patrila k úplne inej knihe. Úprimne, neviem aký postoj mám k tejto knihe zaujať. Na jednej strane záhada spojená s Katelyninou smrťou, na ďalšej záhada spojená so schopnosťami dvojičiek a ich minulosťou...a potom ten zvláštny koniec. Každopádne, kniha by nemala nikoho uraziť, pretože napísaná je dobre..možno je len trochu rozťahaná. Mňa k prečítaniu Závisti zlákala najmä obálka a anotácia. Očakávala som hrôzostrašný román z anotácie..dočkala som sa románu so záhadou, ktorá sa riešila dlhšie, než bolo potrebné.  Napriek tomu to ale bolo zaujímavé čítanie. 

Hodnotenie: 

2 komentáre:

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists