sobota 29. júna 2013
Preklad: nie je
Vydavateľ: St. Martin's Griffin
Formát: pevná väzba, 213 strán

Anotácia: Trinásťročná Kyra vyrastala v izolovanej komunite bez spochybňovania toho, že jej otec má tri manželky, a ona má dvadsať bratov a sestier, s dvomi ďalšími na ceste. Taká je bežná realita tohto spôsobu života, ak nepočítate Kyrine tajné návštevy knižnice na kolesách a čítanie zakázaných kníh, alebo Joshuu, chlapca o ktorom tajne dúfa, že si ju vyberie za manželku. 
Avšak keď sa Prorok rozhodne, že si musí vziať šesťdesiatročného strýka, ktorý už má šesť žien, Kyra si musí vybrať a čeliť násiliu a vlastnému strachu zo straty rodiny.  (vlastný preklad, originál nájdete napríklad na goodreads)

Recenzia: 
Kyra má otca, tri matky, a dobrú dvadsiatku súrodencov. Nič z toho sa v jej svete nepovažuje za čudné. Spolu s ďalšími rodinami žije v uzavretej polygamnej spoločnosti, ktorá je riadená náboženskými fanatikmi. Ženy majú pramálo práv, a určite medzi ne nepatrí právo vybrať si manžela. Naopak, muž si vyberať môže aj viackrát . Ak chce ísť do Neba, musí mať najmenej tri manželky. A ich úlohou nie je nič iné, len slepo poslúchať, rodiť a starať sa o domácnosť. A pôrod v prostredí, ktoré neuznáva lieky či nemocnice, len božiu vôľu, sa niekedy môže poriadne skomplikovať.  Deti s mentálnymi/fyzickými nedostatkami si tu svoje miesto nenájdu. Takisto tu miesto nemajú ani knihy. Okrem Biblie, samozrejme. 

To všetko by bolo na pomery v ktorých Kyra žije celkom v poriadku. Má 14 rokov a teda je najstaršou dcérou Matky Sarah. Nepozná svet tam vonku, vie len že ak sa bude vyhýbať pokušeniam Satana, všetko bude v poriadku. Avšak ona sa im až tak veľmi nevyhýba. Má svoj obľúbený strom, na ktorom sa rada skrýva a číta. Nie Bibliu. Iné knihy. Aj Harryho Pottera. Aby toho pokušenia nebolo málo, máme tu aj tajné stretnutia s Joshuom, ktorý sa blíži k veku, v ktorom si muž musí vybrať prvú manželku. Vzájomná láska však v tejto spoločnosti príliš podporovaná nie je. 

Šok však nastáva vo chvíli, keď domácnosť jej Otca navštívi Prorok. Kyrina rodina pevne verí, že prišiel Otca povýšiť medzi svojich učeníkov. Prorok však namiesto toho oznámi, že Boh mu zoslal vidinu, v ktorej určil Kyre manžela. Tým je strýko Hyrum, vyše 60 ročný chlap, člen rodiny, brat jej otca, ktorý už má pár manželiek (rozumej 6).

Kyrin budúci zväzok s mužom, ktorý je od nej o polstoročie starší, ku ktorému nič necíti, a ktorý je jej pokrvným príbuzným, sa stáva hlavným problémom celého príbehu. Napriek tomu, že je to vôľa božia, Kyra odporuje. Kyrina snaha o zvrátenie svojho osudu sa však mimo okruhu jej najbližších nestretáva s porozumením.  Zhrňme si to, aké má Kyra možnosti? Vydať sa za strýka a rodiť jeho deti, alebo ujsť, riskovať dolapenie a následné zabitie. Svoju rodinu má rada, a jedna jej časť ju opustiť nechce, no vydať sa za strýka a trpieť jej tiež nie je po vôli. 

The Chosen One je niečo iné, než na čo sme zvyknutí. Už samotná polygamná spoločnosť, ktorá je v príbehu rozprávanom z Kyrinho pohľadu braná ako niečo prirodzené a jasné, je od tej našej taká rozdielna,  že sa vám niekedy zdá, akoby to bol absolútne iný, vymyslený, svet. Potom si však poviete, že predsa ono to nie je až také vzdialené..polygamia vo svojej základnej forme predsa bežne funguje vo viacerých krajinách. Keď k tomu pridáte ženy bez práv, žiadne knihy, nedostupná zdravotná starostlivosť.. Uf, to je už celkom tvrdý oriešok. Prostredie je opísané aj vďaka priamemu pohľadu jeho obyvateľky úplne uveriteľne a skutočne, čo je v istých momentoch až trochu traumatizujúce. Začnete si klásť otázky typu „Je to možné?/Ako môžu vykladať Bibliu takto?/Existuje takáto spoločnosť aj v skutočnosti?“. A hlavná otázka, čo bude s Kyrou? Ujde/neujde, prežije/zomrie? Má malé dievča bez práv nejakú šancu na svoj vlastný život, keď je okolo neho tak veľa mocných mužov, ktorý majú právo ovládať ju?

Hodnotenie:


1 komentár:

  1. Tak túto knihu by som udierala kladivom až kým by ma nebola ruka za takú tému! 8D Samozrejme, môže byť dobrá a zobrazujúca hrozné skutočnosti vo svete, ale toto sa mi nesmie dostať do ruky, lebo by som len mala nervy. Nemám rada také zastaralé spoločnosti, kde my sme nič a chlapi všetko. Takáto téma mi stačila v knihe Pasca 8D

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists