pondelok 4. novembra 2013
Originálny názov: Fatal Voyage
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 384 strán
Anotácia: Forenzná antropologička Temperance Brennanová prichádza do Severnej Karolíny ako členka špeciálneho operačného tímu vyšetrovať haváriu lietadla. Pri prechádzke lesom nájde časť tela – podľa všetkého ide o jeden z mnohých pozostatkov nešťastia, na ktorom si práve chceli pochutnať kojoty. Pri analýze vzorky však Tempe zistí šokujúce fakty: nájdené ostatky patria staršiemu neznámemu mužovi a nesúvisia s leteckou katastrofou. Zakrátko hory opäť vydajú príšerné tajomstvo, keď Brennanová objaví prázdny zrub, o ktorom oficiálne záznamy mlčia. Udalosti naberajú nebezpečný spád, Tempe zdanlivo nevysvetliteľne vylúčia z vyšetrovania a chcú ju verejne zdiskreditovať. V hre je však oveľa viac ako len jej povesť. Nájdená vzorka záhadne zmizne a v meste začína vyčíňať tajomný vrah. Doktorka Temperance Brennanová rozbieha pátranie na vlastnú päsť a túžba odhaliť pravdu sa jej môže stať osudnou.

Recenzia: 

Stačilo, aby som sa minulý rok v októbri dopočula, že Kathy Reichs bude mať v bratislavskom Martinuse podpisovú akciu a predstaví knihu, ktorú síce napísala ešte niekedy v 2001, no nám sa práve pošťastilo, a vďaka Slovartu ju budeme mať v slovenčine. A čo som urobila? Vybavila som si v našom hlavnom meste „sprievod“ a čakala, kedy sa dostanem ku knihe a k podpisu od samotnej autorky (ktorá produkuje aj seriál Kosti a teda sa osobne pozná s Davidom Boreanazom, teda s agentom Boothom..ach!).

A tak som sa rok po získaní knihy s krásnou obálkou a podpisom autorky prekopala konečne aj k jej prečítaniu. Vedela som, že nemám hľadať žiadneho Bootha, necitlivú Kostičku a vlastne celý jej tím. Ani som nenašla, a napriek tomu to bolo neočakávane skvelé čítanie.

Temperance Brennanová je, ako vieme, forenzná antropologička. Zhodou náhod je v čase obrovského leteckého nešťastia nablízku, a k miestu dopadu sa dostane po telefonáte šéfa ako jedna z prvých (a neskôr mnohých) vyšetrovateľov. Ocitá sa na ploche posiatej časťami tiel a hoci seriálová Brennanová by sa nad tým nepozastavila, a brala by ich len ako ďalšie telá, tej knižnej z toľkých vyhasnutých životov ostane nevoľno.  Musí však zabezpečiť, aby sa s telami nehýbalo a tak začne rýchlo pracovať. Silný charakter v príbehu predstavuje najmä šerifka Crowová, ktorá za každých okolností pristupuje k veci s chladnou hlavou a vedenie má pevne v rukách. Stáva sa tiež pomerne blízkou Tempinou spolupracovníčkou, najmä čo sa týka organizačných záležitostí. Neskôr ju zaraďujeme do úzkeho kruhu ľudí, ktorí za Temperance neoblomne stoja. 

Vyšetrovanie, zaisťovanie dôkazov a preberanie častí tiel spomedzi trosiek lietadla je však komplikované. Nekomplikuje ho len obrovský počet agentúr od CIA po FBI ktoré si chcú prisvojiť každý jeden krôčik vpred, ale aj divoká zver. Temperance si všetko skomplikuje aj nájdením časti nohy, ktorá nepatrí nikomu z cestujúcich, a z jej skúmania je zrejjmé že majiteľ o ňu prišiel skôr, než ostatní pasažieri o svoje končatiny. Naša antropologička je odhodlaná zistiť čo sa stalo, komu sa to stalo a kto to urobil. Touto snahou sa však zapletá čoraz hlbšie do niečoho temnejšieho...

Osudná cesta nie je ako Kosti. Brennanová z telky nie je ako Brennanová z knihy - je to štyridsiatnička, s manželom nežije a strachuje sa o takmer dospelú dcéru.  Agent Boothe neexistuje. Namiesto neho spoznávame agenta Jacka Ryana, s ktorým Temperance nemá úplne jednoznačný vzťah.  No aj vďaka všetkým týmto rozdielom je Osudná cesta niečím novým, v istom zmysle pútavejším než seriál. Jednoznačne môžem povedať (a napísať), že v knihách od Kathy Reich budem určite pokračovať!

Hodnotenie:

2 komentáre:

  1. kniha vyzerá zaujímavo a stretnutie s Kathy muselo byť super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj bolo :) už len to, že je to taká predávaná autorka, a že má značnú spoluúčasť na seriáli (ktorý je jeden z mojich naj) tomu dodali poriadny rozmer..hoci tam bolo strašne veľa ľudí a teda tlačenica :)

      Odstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists