štvrtok 31. januára 2013

Celý názov: Mayské proroctvo. Zápas o osud ľudstva.
Originálny názov: The Daykeeper's Grimoire (Prophecy of Days #1)
Vydavateľ: Fragment 
Rok vydania: 2012
Formát: brožovaná väzba, 336 strán

Anotácia: Šestnásťročná Caity trávi prázdniny na starom hrade v Škótsku. Na stene svojej izby objaví tajomné znaky, ktoré sa jej postupne podarí rozlúštiť. Ide o staré mayské proroctvo. Dozvedá sa z neho, že v osude ľudstva má zohrať neľahkú úlohu spojenú s množstvom nebezpečných situácií. Caity sa musí rozhodnúť, či má na to dosť odvahy a síl.

Recenzia:

Mayské proroctvo sa začína tak klasicky teenegersky, až som si myslela že knihu hneď zaradím do pomyselnej kategórie "Denník princeznej trochu inak". Našťastie som však nezačala hneď škatuľkovať, a čítala som ďalej. A bolo to celkom dobré čítanie. Miestami boli niektoré situácie tak trochu pritiahnuté za vlasy, ale z globálneho pohľadu to bol fajn vymyslený príbeh. Veď si to predstavte, Caityn otec zdedí hrad v Škótsku, a tak prázdniny namiesto doma v San Franciscu trávi s rodičmi na hrade. Nenasledujú však nijaké pubertálne sťažnosti na prázdniny s rodičmi niekde v zapadákove, čo je podľa mňa veľmi pozitívne. Nie, Caity je celkom akčný typ, svojich rodičov má rada (keď sme pri jej rodičoch, majú zaujímavé profesie) a prázdniny si užíva. Akoby aj nie, keď vo svojej izbe objaví "tajomnú komnatu" s ešte tajomnejšími znakmi.  Hneď sa rozprúdi séria objavov, zatajovaní a dobrodružných momentov. Na pomoc prichádza aj rodinný priateľ, odborník na feng šuej ujo Li, objavuje sa aj krásny ostrovan Alexa (ako inak, všade kde je pubertálne dievča, musí byť aj krásny chalan), ktorý má okrem pekného vzhľadu aj rozum.

Napriek tomu, že v tejto knihe je doslova hromada vysvetľovania, nikdy som nepocítila túžbu preskočiť pár strán alebo odložiť čítanie na neskôr. Celá tá teória o konci sveta, ktorý podľa Christy Raedeke nie je koniec sveta doslova (však nakoniec má minimálne z tejto časti pravdu, ešte sme predsa tu), skôr nejaký intelektuálny vývoj ľudstva, ma zaujala a mierne povedané pohltila. Úplne najviac ma zaujal mayský kalendár tzolkin, a jeho vysvetlenie v knihe. Samozrejme, hneď som si otvorila zázračný Google a hľadala. Prvotným cieľom bolo zistiť, či je ten kalendár výplodom autorkinej skvelej fantázie, alebo je skutočný. A on je veru skutočný, takže ho skúmam už druhý deň (:D). 

Caity sa väčšinou ukazuje ako sympatická hrdinka, možno na pár nevysvetliteľne tupých činov ako totálne zatajovanie všetkého čo sa deje pred rodičmi (no dobre, chápem to, ale aj tak..niečo by snáď mohli vedieť) alebo rozhodnutie dať si pomôcť s prekladom znakov rodičom, a nakoniec vymazanie počítačového programu, ktorý jej to mohol hneď celé preložiť. Veľmi milým prvkom príbehu je aj opička menom Pán Papierik, akási "hradná opica", ktorá vie toho o tajomstvách hradu očividne dosť a vyjadruje sa pomocou skladania origami.


Malpa kapucínska -
Pán Papierik?
Jediné, čo som autorke neuverila, je úloha šestnásťročnej Caity dať vedieť mladým ľuďom vo svete o možnosti postaviť sa zlu a zmeniť zmýšľanie a smerovanie sveta. Šestnásť rokov je na takúto úlohu podľa mňa málo, a neviem si predstaviť, ako by jej to niekto mohol uveriť tak, ako sa to dialo v tomto príbehu. Ani nespomínam to cestovanie na druhú polovicu zemegule. 

Mayské proroctvo považujem za skvelý príbeh, ktorý si zaslúži svoju pozornosť aj teraz, po "konci sveta". Nechýba mu azda nič, ani štipka romantiky, polievková lyžica dobrodružstva a celá naberačka konšpiračných teórii na zamyslenie.  Pokračovanie, ktoré v češtine vychádza už 18.2. pod názvom Hadí spirála, si určite nenechám ujsť.

Poznámky na záver: Teraz, koncom januára roku 2013, keď som dočítala Mayské proroctvo, vravím si: "Ak by som to čítala pred decembrom 2012, brala by som ten všade ohlasovaný koniec sveta inak?". Zvyknem uveriť všeličomu, a celú túto (konšpiračnú) teóriu, spojenú s kalendárom, mladými ľuďmi a tými krásnymi starými miestami, ktoré na zemeguli tvoria jednu os..no jednoducho ma to nadchlo. 

Ak by niekoho mayský kalendár tzolkin zaujal, dopracovala som sa k celkom ľahko zistiteľným informáciám, napríklad o vašom dátume narodenia. Na mňa sa daná charakteristika takmer úplne hodí, takže si toho o tzolkine plánujem pozrieť aj viac. Ak máte záujem, na stránke si zadajte dátum narodenia a pod prvou tabuľkou nájdete odkaz na "Personality", a teda popis obrázkov, ktoré sa tam objavili. Do komentárov môžte napísať, či sa na Vás niečo z kalendára hodí. :)

Hodnotenie:

1 komentár:

  1. Krásna recenzia. Viem, že si ju písala už pred pár rokmi, no ja som vyhrala druhý diel v školskej súťaži (asi im nedoplo, že na prečítanie budem potrebovať aj prvý), takže teraz brúzdam po internete a hľadám recenzie. A okrem toho, máš krásny blog. Tiež som si vytvorila jeden, no neviem či vôbec viem písať. Ale verím, že sa to raz naučím:)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists