utorok 22. januára 2013

Originálny názov: The Host
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009 
Formát: pevná väzba, 616 strán


Anotácia: Melanie Stryderová odmieta opustiť svet. Náš svet sa stal terčom invázie neviditeľných nepriateľov. Ľudia sa stali hostiteľmi týchto votrelcov. Prišli o mysle, zatiaľ čo ich ľudské telá zostali nedotknuté a bez očividných zmien pokračujú v živote. Väčšina ľudstva podľahla. Melanie, jedna z posledných „divých“ ľudských bytostí, ktoré prežili, sa dostane do zajatia a je presvedčená, že to znamená jej koniec. Pútničku, votreleckú „dušu“, ktorú vložia do Melaninho tela, varujú pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje život vo vnútri ľudského tela: pred ťažko zvládnuteľnými emóciami, presýtenými zmyslami, priveľmi živými spomienkami. Na jednu z ťažkostí však Pútnička nebola pripravená vôbec: bývalá obyvateľka jej tela odmieta vzdať sa vlastníctva svojej mysle. Pútnička pátra v Melaniných myšlienkach a dúfa, že sa dopracuje až k príčinám pretrvávajúceho odporu, ktorý im ľudia jednostaj kladú. Namiesto toho však Melanie zaplní myseľ Pútničky predstavami muža, ktorého Melanie miluje – Jareda, človeka, ktorý žije kdesi v úkryte. Pútnička nie je schopná vyslobodiť sa z objatia túžob svojho tela a začína túžiť po mužovi, ktorého – ako jej káže jej úloha – má odhaliť. Sily, ktoré sú mimo nich, nakoniec premenia Pútničku a Melanie na nedobrovoľných spojencov. Spolu aj podniknú nebezpečné a neisté pátranie po mužovi, ktorého obe milujú.

Recenzia:

Keďže premiéra filmového Hostiteľa sa blíži (u nás 11. apríl), nedávno som sa rozhodla pre re-reading knihy, ktorá sa nachádza aj v mojom rebríčku TOP 10 roku 2012. Chcela som si pripomenúť, prečo ju v danom zozname mám, a prečo tak veľmi očakávam film. Podarilo sa.

Hostiteľa som dlho ignorovala. Dlho po Twilighte som ignorovala aj samotnú Meyerovú. Twilight ságu som mala rada, a stále ju mám rada - verejne sa k tomu priznávam. Ja len jednoducho nemám rada tie filmy. A s filmami prišiel totálny ošiaľ, zovšadiaľ sa "usmievala" jednovýrazová Stewart a vyblednutý Pattinson. A to bolo už na mňa priveľa. Je síce pravda, že teraz by som si už neprečítala ani tie knihy, neobľubujem pasívnych hrdinov ako je Bella. 

Po skúsenostiach s Twilightom som sa teda na Hostiteľa príliš nehrnula. Až som sa raz odhodlala. A poviem Vám, bola som viac než prekvapená. Už po pár kapitolách som rozmýšľala, ako je možné, že po Meyerovej v tejto objemnej knihe nevidím ani stopy. Žiadna precitlivená Bella, vysušený Edward a kooopa lásky/nebezpečenstva/tragiky na každom kroku. Hostiteľ ma očaril príbehom, aj prostredím. 

Táto kniha, celý tento príbeh, vás donúti ma zamyslieť sa..je tá invázia fakt zlá..alebo majú mimozemšťania (nepáči sa mi to pomenovanie! Duše!) pravdu? Všade tragédie, bezohľadnosť, smútok, smrť...a Dušami sa to všetko vyrieši. Avšak, môže niekto iný, nejaký iný (živočíšny) druh rozhodnúť za nás..o nás? No ja z toho mám stále veľmi rozporuplné pocity.

Melanie/Pútnička nie je zvyčajná bezduchá hrdinka pubertálneho charakteru. Je to dospelá žena (20) a väčšinu času sa dospelo aj správa. Musí riešiť svoju situáciu, nie je pri tom však neomylná a nezraniteľná. Sama má zo seba a zo svojho, nazvime to druhého ja, zmiešané pocity a nevie, čo je správne. Vnútorné dialógy uväznenej Melanie a okupujúcej Pútničky sa vyvíjajú dovedna s dejom. Na začiatku by ani jednej z nich nenapadlo, že sa môžu mať radi. Pútnička sa zo strany Melanie stretáva spočiatku s odporom a frustráciou, no postupne sa navzájom spoznávajú. Až sa z nich stanú, chtiac-nechtiac, spojenci. Pútnička s Melaniinou pomocou putuje (:D), stretáva sa s ľuďmi, cíti to, čo ešte necítila.

Na 600 stranách sa stretneme asi so všetkými možnými ľudskými citmi – strach, láska, žiaľ, nenávisť, ľútosť. Nepoviem vám, čoho tam je najviac, ale Hostiteľ určite nie je presladená romanca, za ktorú som ju pôvodne považovala (a teraz sa za to hanbím). Dej sa síce vyvíja pomerne pomaly, hlavne zo začiatku, no oplatí sa počkať a čítať ďalej. 

Ak chcete také mierne, nie dotieravé sci-fi, čítajte Hostiteľa. Ak chcete postavy, ktoré si celý čas nevyznávajú lásku – čítajte Hostiteľa. Určite to nie je skvost tohto žánru, no nikomu neublíži.

Hodnotenie:



5 komentárov:

  1. Pekná recenzia 8) Konečne som pochopila, o čom tá kniha je 8D Chcem si ju prečítať, ale odrádza ma tá téma mimozemsťanov. Neviem či by sa mi to páčilo, no rozhodne si vylepšila moju mienku o tejto knihe, takže si ju časom určite prečítam.
    K Twilightu mám taký istý pocit ako ty až na to, že ja si aj teraz rada prečítam knihy, pretože Bella je jediná, ktorej kvôli môjmu putu k Twilightu dovolím sa správať tak, ako sa správa 8D Inak keď nájdem niekde Belle podobnú hrdinku, väčšinou ich znesiem pod čiernu zem 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Ono tí mimozemšťania tam až tak nevytŕčajú...žiadne extra zvláštne chovanie či tvary, len pár krátkych príbehov z "iných svetov", ktoré poskytujú trochu lepší obraz o tom celom usídľovaní sa v ľuďoch. :)

      Odstrániť
  2. Celkom si ma navnadila. Len teraz zvažujem, či sa mi ktomu oplatí aj kniha Krátky druhý život Bree Tannerovej. Ponúkajú ju síce zadara http://www.knihcentrum.sk/hostitel/d-118085/, ale snažím sa vyhnúť ošiaľu Twilight, tak by som chcela vedieť, či je tam veľ rovnakých postáv a či je to písané skôr ako Hostiteľ alebo ako Twilight. Dík. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krátky druhý život Bree Tannerovej som nečítala, no pokiaľ viem, je to príbeh o jej začiatkoch ako upírky, a veľa Edwarda a Belly tam nie je. Hostiteľ je niečo úplne iné, ja sama a veľa čitateľov v mojom okolí by ani nepovedalo, že to napísala Meyerová. Nie sú v ňom také tie bezduché typy postáv a má to poriadny dej.
      Takže ak to zhrniem, Hostiteľa by som jednoznačne brala..no a ak k tomu dávajú zadarmo Bree, tak to je už len ako taký malý bonus. (Ale pri rozhodovaní by ti asi mohla viac pomôcť recenzia od Luu: http://luu-san.blogspot.sk/2010/06/stephenie-meyerova-kratky-druhy-zivot.html )

      Odstrániť
    2. Díky za rýchlu odpoveď. :) Zvážim.

      Odstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists