nedeľa 17. marca 2013

Originálny názov: The Age of Miracles
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 288 strán

Anotácia:  Prvotina Karen Thompsonovej Walkerovej rozpráva ústami 11-ročného kalifornského dievčaťa Júlie príbeh jednej rodiny na pozadí vážnej globálnej katastrofy. Júlia zažíva svoju prvú lásku aj manželskú krízu rodičov a naša Zem sa zatiaľ spomaľuje v jednom zo svojich základných pohybov: rotácii okolo osi. Dni predĺžené napokon až na 72 hodín prinesú viac tragického ako veselého.

Recenzia:

Deň má 24 hodín. Časť dňa je tmavá, časť svetlá.  Zem sa točí okolo svojej osi a obieha okolo Slnka. Keď máme my deň, tí na opačnej strane zemegule práve tvrdo spia. A to by asi aj stačilo k všeobecne známym faktom...

Julia žije v slnečnej Californii spolu s rodičmi. Toto jedenásťročné nenápadné dievča má jednu najlepšiu priateľku a pár občasných kamarátok, ktoré sú príliš rozdielne na to, aby mohli byť kamarátky každodenné. Chodí na hodiny klavíru k sympatickej mladej učiteľke rovno oproti jej domu, hráva dievčenský futbal a žije obyčajný život malého dievčaťa, ktoré, samozrejme, trápia aj chlapci. 

Všetko v Juliinom živote je normálne. No toto všetko normálne sa začne postupne vytrácať a meniť.  Prv je to len nenápadná správa v televíznych novinách, neskôr senzácia a ešte neskôr obrovský problém, katastrofa. Rotácia Zeme okolo vlastnej osi sa spomaľuje. Deň, ktorý mal vždy 24 hodín, sa predlžuje. Noc je dlhšia, Slnko je na oblohe dlhšie. Menia sa podmienky pre život a menia sa aj ľudia. 

Asi si viete zrátať, čo asi znamená toto spomaľovanie, ktoré vôbec neustáva. Deň už nemá 24 hodín. Deň má 32 hodín, neskôr 56 hodín a dokonca aj ešte viac. Ľudia potrebujú spánok. Kedy však spať? V noci, ktorá je veľmi dlhá, alebo cez deň, ktorý je tiež veľmi dlhý? Čo sa stane, ak sa každý rozhodne fungovať inak? Takisto rastliny a všetko zelené potrebuje svetlo. Čo však, keď je toho svetla príliš veľa, a keď v takej slnečnej Californii aj poriadne pripeká? 

Vek zázrakov nie je klasický apokalyptický príbeh, kde vieme prečo sa to niečo stalo a kde sa hlavný hrdina, prípadne celá spoločnosť snaží nájsť na vzniknutú katastrofu riešenie. Nie, vo Veku zázrakov sa riešenie nehľadá. Julia s rodičmi sa len vyrovnáva s novými životnými podmienkami a uvedomuje si, aký je život prchavý a nestáli. A tiež ako sa ľudia menia. V niektorých vyplávajú na povrch zlé črty, dlho skrývané pocity. Niekto  sa vďaka zmenám v živote ľudstva odhodlá zmeniť seba. 

Vek zázrakov je jednoznačne zaujímavá kniha. Taká na zamyslenie. Ja sama si často vravím, že niekedy 24 hodinový deň nestačí...po prečítaní Veku zázrakov si to už možno nepoviem.  Viac hodín by toho mohlo veľmi veľa zmeniť, no zrejme nie k dobrému. V knihe chýba akcia, no ak sa na to pozrieme bližšie, zistíme že nechýba (protirečivé tvrdenie, áno, viem). Nie je to príbeh, ktorý má čitateľa upútať skvelou zápletkou, ľúbostným príbehom alebo niečím podobným. Vez zázrakov rieši vzťahy na prelome sveta aký poznáme teraz, a sveta, ktorý by mohol nastať po podobnej nenápadnej katastrofe.  A to, ako sa človek k niečomu podobnému postaví, je len na ňom. Ako sa vraví, život je zmena...



Hodnotenie:

3 komentáre:

  1. Vysoké hodnotenie. Ja som knihu prečítala včera a vôbec ma to nebavilo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja nemôžem povedať že by ma extrémne bavila..ale páčila sa mi v tom smere, že to nebola klasicky spracovaná apokalypsa, kde sa hlavný hrdina snaží "zachrániť svet". Je to len také rozprávanie malého dievčaťa o tom, čo sa deje..pre mňa oddychovka. :)

      Odstrániť
  2. Znie to zaujímavo, chystám sa na to dakedy, lebo tá téma je zaujímavá, ja by som tiež potrebovala viac hodín na 1 deň.

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists