utorok 2. júla 2013

Originálny názov: The Edge of Never
Formát: brožovaná väzba, 426 strán
Rok vydania: 2012

Anotácia: Dvadsaťročná Camryn Bennett je presvedčená o tom, že vie, kam jej život smeruje.  Avšak po divokej noci v najlepšom klube v Releigh, Severnej Karolíne, šokuje každého, vrátane seba. Rozhodne sa opustiť jediný život, ktorý pozná, a začať sama, svoj vlastný život na vlastnú päsť. Len s peňaženkou a kabelkou  nasadne na autobus, pripravená nájsť samu seba. Namiesto toho nájde Andrewa Perisha.

Sexy a zábavný, Andrew žije svoj život tak, akoby sa už ďalšieho dňa ani nemal dožiť.  Camryn pod jeho vplyvom robí také veci, o ktorých by si nikdy nemyslela, že na ne má dosť odvahy. Ukáže jej, ako sa postaviť svojim najhlbším a najtajnejším túžbam. Čoskoro sa stane centrom jej nového života, ťahajúc z nej lásku, túžbu, a teda emócie, o ktorých netušila, že ich ešte niekedy pocíti. V Andrewovi je však niečo viac, než si Camryn uvedomuje.  Spojí ich jeho tajomstvo, alebo ich navždy zničí? (vlastný preklad, originál nájdete napríklad na goodreads)

Recenzia:
Žiť naplno - to je to, k čomu sa Camryn doma nedokáže dopracovať. V skutočnosti sa veľmi nie je čomu čudovať, posledný rok nemala vôbec ľahký. Má však Natalie, poriadne odviazanú najlepšiu priateľku, ktorá sa vždy snaží dodať Cam energiu a lepšiu náladu. Po jednom nevydarenom večeri vo vychytenom klube však už Camryn nemá ani priateľku, a ani chuť ostávať na mieste, kde jej všetko pripomína minulosť, a kde len prežíva, ale nežije.  Preto hodí do kabelky pár vecí, naplní peňaženku a zrazu stojí na autobusovej stanici. A o chvíľu sedí v autobuse do Idaha. 

Potom tu máme o päť rokov staršieho Andrewa. Ten si užíva život plnými dúškami (fú, použiť vo vete také klišé sa mi už dávno nepodarilo!), až kým mu brat z druhej strany USA nezavolá, že ich otec s nádorom na mozgu už dlho žiť nebude. Každý by čakal, že Andrew sadne do lietadla a za dve, tri hodinky  bude plakať pri otcovej posteli a počúvať jeho posledné rady do života. Aaaaale nie, to by bolo príliš jednoduché. Andrew si zvolí dlhú-predlhú cestu autobusom, pretože potrebuje premýšľať. 

Takže stretnutie prebehne v autobuse. Andrew je potetovaný, otravný (ale sexy) spolucestujúci s hudbou pustenou až príliš nahlas, a Camryn očarujúca, hundrajúca spolucestujúca s drzými poznámkami. Ani jeden z nich sa nechce tým druhým zaoberať až príliš, no ľahké vzájomné podpichovanie a dlhá cesta spravia svoje. Vyzerá to na skvelé „cestovné kamarátstvo“, jeden o druhom sa postupne dozvedajú trochu viac, aj keď obaja si svoje zásadné tajomstvá nechávajú hlboko ukryté. 

Musím povedať, že celé cestovanie autobusom bolo celkom pútavé. Žiadne zdĺhavé opisy prostredia za oknom, len Cam a Andrew. Vývoj priateľstva sa dá krásne odsledovať vďaka ich rozhovorom a otázkam, ktoré si navzájom kladú. Obaja sa chcú dozvedieť čo najviac, no autorka nás necháva listovať stále ďalej a ďalej, akoby s nami viedla rozhovor ona. Žiadne extrémne drzé násilné otázky hneď po prvom dni od zoznámenia teda čakať netreba. Oni dokonca spolu dosť dlho v tom autobuse ani nesedia!


Postupne sa však dostávame k momentu, keď Andrew vystupuje na svojej konečnej zastávke a cesty našich hlavných hrdinov by sa mali rozdeliť. Prdlajs! :D Prichádza road trip a „dobrodružstvá na cestách“. Je to mierne zvláštne, keďže sa poznajú dokopy asi štyri dni, vedia o sebe v podstate veľké guľové, no sadnú spolu do auta a idú len-tak-niekam. Ale tak sú dospelí a sme v Amerike, takže to zrejme až tak zvláštne nie je. 

Road trip je...vcelku dobrý. Do istej miery si zachováva nenásilnosť a nenútenosť predchádzajúcej autobusovej časti, no samozrejme, časom dôjde k „vzťahovému zlomu“ a objavuje sa klasické klišé „sme spolu, sme šťastní, ale aj tak tu niečo nesedí“. A to sme sa pomaly prepracovali ku koncu, kde prichádza prekvapenie.

The Edge of Never odporúčam. Nie je to úplne najúžasnejšia kniha, no uraziť by nikoho  nemala. Redemski sa pohrala s dialógmi a procesom zoznamovania, za čo má u mňa obrovské plus, pretože hoci to zoznamovanie prebehlo v krátkom čase, bolo poriadne rozpracované a počtom strán dlhé (ale skvelé!). Takisto by som zdôraznila to, že príbeh ako taký bol pomerne nepredvídateľný, čo sa už často nestáva. Ale to je možno len môj pocit, takže skúste samy, buď v angličtine, alebo chvíľu počkajte na preklad. :) 

Hodnotenie: 


2 komentáre:

  1. Na toto som zvedavá, len neviem, či si mám počkať na preklad alebo sa do toho pustiť v AJ :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta obálka je úžasná. :) Jinak vypadá knížka velice zajímavě.. :))

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists