nedeľa 24. februára 2013

Originálny názov: Troy, Lord of the Silver Bow
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2006, 2012
Formát: brožovaná väzba, 416 strán

Anotácia: Pán strieborného luku je prvou časťou trilógie široko koncipovaného historického románu Trója, v ktorom bohatstvo presných historických detailov ožíva v podaní živo vykreslených postáv antických hrdinov. Beh dejín sveta zmenia tri osudy: Helikaón, mladý princ z Dardanie, poznačený krutým, traumatickým detstvom, kňažka Andromacha, ktorej hrdý duch a nezávislosť desia vladárov, a legendárny bojovník Argurios, ktorý žije v samote a jeho myseľ zamestnáva iba túžba po pomste. V Tróji, čiastočne zničenej rivalskými potýčkami, žiarlivosťou, intrigami a krvavými nepriateľstvami, nastal čas pre hrdinov.

Recenzia:
Historický román nepatrí medzi žánre, ktoré v mojej knižnici okupujú veľa miesta. Trilógia Trója však pravdepodobne zaujme veľmi viditeľné miesto medzi mojimi obľúbenými knihami. Trója nie je obyčajné spracovanie histórie preplnené faktami, je to bravúrne spracovaný príbeh ľudí, ktorých osudy sa v niektorých momentoch stretajú, doplnený o grécku mytológiu a fikciu. 

Ako naznačuje už anotácia, Gemmel v prvej časti trilógie Trója sleduje tri osudy. Helikaón je dardanský princ, bojovník, Šťastlivec. Hoci ho kruto zasiahlo detstvo, za pomoci velikána antických dejín, námorníka a slávneho rozprávača príbehov Odysea, sa z tmavej minulosti dostal a stal sa z neho Šťastlivec.  Odvážny a krásny bojovník, s rozumom aj srdcom, krutý len keď je to potrebné a keď nad ním zvíťazí hnev. 

Kňažka, ktorú si nikto nechcel vziať, pretože bola príliš odvážna a príliš tvrdá, Andromacha, sa z ostrova Téra, kde žije so ženami - kňažkami, dostane nešťastnou zhodou okolností do Tróje. Je sľúbená princovi, obávanému bojovníkovi, ktorý vyhral všetky bitky, Hektorovi. Život na dvore kráľa Priama je viac než komplikovaný. Priamos má mnoho detí, a teda aj mnoho protivníkov, sprisahania nie sú vôbec niečím nezvyčajným. Andromacha sa teda dostáva doprostred neustálych súbojov o moc či vyššie postavenie, a čaká na návrat budúceho manžela, ktorého v živote nevidela.

Mykénsky bojovník Argurios je bojovník v pravom slovazmysle. Mohutný samotár s tvrdým pohľadom, hrdý Mykénčan ochotný za vlasť kedykoľvek zomrieť sa musí plaviť na lodi s úhlavným nepriateľom Mykén, s Helikaónom. 
Napriek tomu, že v príbehu sa stretávame s množstvom postáv, nijaká nie je zbytočná. Každá jedna postava, ktorej dal spisovateľ viac priestoru, má v príbehu svoje postavenie a posúva ho ďalej. Osudy jednotlivých hrdinov sa prepletajú, spájajú a znovu rozdeľujú. Za ústrednú postavu možno považovať práve Helikaóna, ktorý mnohé postavy a príbehy takpovediac spája a zoznamuje, no zapríčiňuje aj najviac konfliktov. 

Veľké plus Davida Gemmella spočíva v prepracovaných postavách a ich osudoch. Čaro každej postave dodáva aj to, že v príbehu nikto nie je len dobrý. Každý má svoju kladnú, no aj zápornú stránku. Nikto nie je bez viny a nikto nie je charakterovo čistý. Prvá časť dejovo rozsiahlej trilógie je zasadená do obdobia pred Trójskou vojnou, keď sa začínajú objavovať náznaky budúcich veľkých sporov a bitiek. Krásnym oživením bojového deja plného intríg sú príbehy rozprávača Odysea, ale aj grécky zvyklosti, či už tie ktoré sa týkajú plavby na lodi, gréckych obradov alebo miest. 
Nenechajte sa spočiatku odradiť striedaním pohľadov rôznych postáv, môže to síce pôsobiť mätúco, no má to svoje čaro a hlavne zmysel. 

Hodnotenie:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists