sobota 16. februára 2013

Originálny názov: Delirium
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 360 strán

Anotácia: Láska je nákaza, príčina vážnej choroby, ktorou sa nesmieme nakaziť. 
Lena, hlavná hrdinka úvodnej časti trilógie s názvom Delírium, si užíva „posledné“ leto pred svojimi osemnástymi narodeninami. To by nebolo nič neobvyklé, avšak pre ňu to znamená zásadnú zmenu. Deň, kedy podstúpi zákrok, ktorý ju má uchrániť pred nakazením deliria amor nervosou – tá znemožňuje jasne myslieť a oslabuje schopnosť robiť správne úsudky. Presne určená budúcnosť, manžel, práca – nalinkovaný život bez bolesti, na ktorý sa roky predtým tešila. No len dovtedy, kým nestretne Alexa. Ten otočí jej život naruby a Lena si uvedomí, že všetko, čo ju doposiaľ obklopovalo, bolo len dômyselnou spleťou lží…

Recenzia:
Bývate často zamyslení? Máte ťažkosti so sústredením, sucho v ústach, spotené dlane, a vaše myšlienky sú zmätené? Pociťujete nevysvetliteľné stavy eufórie, chuť smiať sa alebo máte narušený spánkový režim? Možno ste nakazení. Amor deliria nervosa je zákerná. Amor deliria nervosa si nevyberá. 

Lena bude mať onedlho 18, už odpočítava dni do zákroku, po ktorom tak túži. Do zákroku, ktorý zabráni nákaze usídliť sa v jej tele. Amor deliria nervosa je choroba minulosti, ktorá je však schopná napadnúť mladého človeka vždy, keď sa jej naskytne príležitosť. Smrteľná choroba, na ktorú však existuje liek v podobe zákroku, ktorý podstupujú všetci ľudia. Každý, kto dovŕši vek 18 rokov, prípadne sa k nemu blíži, musí v určenom termíne predstúpiť pred hodnotiacu komisiu. Tá každému jednému ešte pred absolvovaním zákroku vyberie troch až štyroch kandidátov na partnera. Lena sa na svoj rozhovor s komisiou pripravuje veľmi svedomito. Celý život so sebou nesie bremeno z detstva. Nestáva sa často, aby sa zákrok nepodaril, no niekedy veci nejdú tak, ako by mali. Lenin otec zomrel ešte kým bola malá, a jej matka to prežívala veľmi ťažko. Tak to však po zákroku byť nemalo. Nemala cítiť ten smútok, nemala ho ľúbiť, nemala za ním po nociach plakať. Na leninej matke zákrok nezaúčinkoval dostatočne, a musela ho podstúpiť viackrát..až napokon skočila z útesu. Stala sa obeťou smrteľnej amor deliria nervosy. Práve preto chce mať lena zákrok čo najskôr za sebou. 

Lenina najlepšia priateľka Hana je iná. Bohatá a krásna, púta pozornosť už len svojou prítomnosťou v miestnosti. Má však aj iné názory, než naša hlavná hrdinka. Lena si na nej začína všímať zmenu. Hana vyjadruje iné myšlienky, než aké by mala, cítiť z nej pochybnosti a takmer buričské postoje. 

A potom sa na scéne objaví záhadný chlapec Alex, ktorý jej ukazuje druhú stránku sveta, tú v ktorom amor deliria  nervosa nie je smrteľná choroba, ale niečo krásne. Odhaľuje pred ňou tajomstvá, o ktorých dovtedy ani netušila a Lena začína pochybovať o všetkom, čo si myslela že pozná a čo považovala za správne. 

Lauren Oliver postavila latku v Deliriu poriadne vysoko. Nielenže lásku ako chorobu vykreslila tak perfektne, že som tomu uverila (čo ak som chorá?!), vymyslela budúcnosť bez lásky, budúcnosť presne nalinajkovanú a z nášho pohľadu pomerne bezútešnú. Dala si záležať na opisoch prostredia, no najmä na detailnom vykreslení Leninho vnútra. Miestami bolo opisov možno trochu viac, no nikdy príliš nezdržovali a dej sa plynulo hýbal ďalej až som sa dostala na koniec. A koniec bol ako z akčného filmu. Pôvodne som mala z tejto knihy obavy, nie som zameraná na príliš zaláskované príbehy, a myslela som si, že Delirium je jedným z nich. Ale Delírium prekvapilo.  Pokračovanie pod názvom Pandemonium vyšlo v slovenčine nedávno, a som si istá, že túto sériu chcem mať doma celú.

Poznámka na záver: Ak ešte niekto z mojich známych rozmýšľa, čo mi daruje na narodeniny (21.2.), Pandemonium ma poteší!

Hodnotenie: 

1 komentár:

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists