štvrtok 7. februára 2013

Originálny názov: You Against Me
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011
Formát: pevná väzba, 270 strán

Anotácia: Ak niekto ublíži tvojej sestre a si aspoň trochu chlap, pomstíš sa, však? Keď Mikeyho sestra vyhlási, že ju napadol chlapec, jeho svet sa začne rozsypávať.

Ak tvojho brata obvinia zo závažného zločinu, no tvrdí, že to nespravil, obhájiš ho, či nie? Keď z trestného činu obvinia Ellinho brata, jej svet sa začne rozuzľovať. 

Keď sa Mikey a Ellie zoznámia, zrazia sa dva svety...

Kniha o ťažko skúšanej láske v rôznych podobách: súrodeneckej, rodičovskej, medzi mladými ľuďmi z rozdielnej spoločenskej vrstvy. Čo je silnejšie: láska, alebo pomsta? Ako sa rozhodnúť, keď proti sebe stoja vaši najdrahší?


Recenzia:
Mikey to nemá ľahké. Jeho matka je častejšie opitá, než triezva, má dve mladšie sestry, o ktoré sa musí postarať a jediné financie rodine zabezpečuje práve on. Jeho snom je vyučiť sa za kuchára, a pracuje na tom v bare, kde sa učí od kamaráta-kuchára Dexa. Jediné, čo má Mikey v živote ľahké, je získavanie dievčat - vyzerá dobre, je inteligentný a vie variť. Svoje sestry má úprimne rád, preto je preňho zdrvujúce pozerať sa na pätnásťročnú sestru, ktorá už druhý týždeň trávi zavretá doma a zhrýza pocit, že už navždy ostane "tou opitou, čo sa s bohatým a pekným chlapcom vyspala a na druhý deň ho obvinila zo znásilnenia".

Ellie to má navonok v živote o dosť ľahšie, než Mikey. Býva s rodičmi v bohatej štvrti, vo vile, akú Mikey ešte asi ani nevidel. Jej jedinou starosťou bolo vždy získavanie dobrých známok, aby bol otec spokojný a dobré správanie. Nie je úplne najkrajšia, na tvári má jazvu z dovolenky v Afrike, no na svojom zovňajšku nikdy nestavala. Jej pokojný život zaplnený hlavne učením sa však zmenil po tom, čo bol jej brat obvinený zo znásilnenia pätnásťročného dievčaťa.

Príbeh Ty proti mne sa začína v deň, keď sa u Ellie doma chystá oslava. S mamou zdobí dom, čaká na cateringovú službu a na otca, ktorý ak išlo všetko hladko, príde aj s bratom. Ellien brat Tom bol už dva týždne zavretý v nápravnom stredisku, a teraz by sa mal konečne dostať von na kauciu.
Mikey chce pomôcť svojej sestre, no aj sebe. Chce ju pomstiť. Rozhodne sa konať a ide za Tomom domov, vyzbrojený tak, aby konečne mohol uľaviť svojej sestre no najmä sebe. Dvere však otvára Tomova sestra, Ellie. Po krátkom rozhovore svoj plán od základov zmení. Uvedomí si že viac než fyzická pomsta je usvedčenie násilníka. On vie, kto je Ellie. Ona však netuší, že Mikey je bratom dievčaťa, ktoré poznačilo ich rodinu. Ellie bola v čase malej party, keď sa pätnásťročná Karyn opila a keď ju Tom údajne znásilnil jediný ďalší človek v dome, a teda potenciálny svedok. Mikey predpokladá, že môže vedieť viac, než vraví všetkým naokolo, a že ak sa mu podarí dostať sa k nej dostatočne blízko a nadviazať rozhovor, prípadne viac rozhovorov, dozvie sa niečo, čo na súde pomôže jeho sestre a Toma usvedčí.

Samotného Mikeyho prekvapí, aká nesnobská a priateľská je Ellie. Tá však náhodou zistí, kto je Mikey, a rozhodne sa pristúpiť na jeho hru. Aj ona to berie ako príležitosť pomôcť svojmu bratovi a zistiť niečo o Karyn. Zdá sa vám to zamotané? To ešte nie je zďaleka všetko. To, čo ešte komplikované ani nebolo, sa zmení na vnútorný chaos u oboch hrdinov, keď zistia, že sa vlastne ľúbia. No obaja musia stáť pri svojich rodinách, čo znamená v opačnom tábore.  Môžu si dvaja mladí ľudia nájsť k sebe cestu a byť spolu aj keď ich rodiny proti sebe skutočne bojujú?

Jenny Downham napísala ľudský príbeh. Nie strhujúci, akčný, ani sladko romantický. Skutočný, aký sa môže stať kdekoľvek a komukoľvek.  Nazrela do vnútra ľudí, ktorí sú takou udalosťou, akou je znásilnenie priamo zasiahnuté. Ukazuje ako reagujú najbližší príbuzní, no aj samotná obeť. Že sa bojí vyjsť von ešte dva týždne po tom, čo sa to stalo? Je na tom niečo zvláštne? Nestretáva sa s priateľkami, nechce aby na ňu hľadeli ako na obeť.  A že ani jej matka nevie, ako sa má k nej správať? Nuž, po takom zážitku to asi vôbec nie je zvláštne. Tomova rodina je naopak presvedčená o tom,  že o znásilnenie nešlo. Ako by predsa ich chlapček, ktorého poznajú od detstva, mohol niekomu spraviť čosi také hrozné? A priamo v srdci týchto strašných pocitov stojí jediný svedok Ellie, ktorá chce byť spravodlivá a zároveň oddaná rodine a Mikey, ktorý chce len pravdu a pokoj.

Tento príbeh má v sebe zakomponované dva základné konflikty. Jedným je spomínané znásilnenie Mikeyho sestry Tomom, Eliinym bratom. Druhým je rozvíjajúci sa vzťah Ellie a Mikeyho, ktorý môže všeličo skomplikovať, ale aj veľa vyriešiť. Počas celého čítania som nevedela, čo z toho bude. Ako môže autorka vyriešiť takto postavenú zápletku, keď si čitateľ obľúbi obe strany? Čomu veriť? Bolo to znásilnenie, či nie? Ty proti mne je jeden bravúrne napísaný citlivý príbeh, ktorý si pozornosť čitateľov jednoznačne zaslúži.

Hodnotenie:


2 komentáre:

  1. Túto knihu nenormálne chcem už veľmi dlhú dobu! Ten námet je úžasný 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "bravúrne napísaný citlivý príbeh, ktorý si pozornosť čitateľov jednoznačne zaslúži" úplný súhlas! obe strany som si obľúbila a autorka to napísala fakt tak, že sme nevedeli, čo je pravda a koniec ma potešil ;) inak, slovenská obálka by nebola hrozná, keby ten chalan nevyzeral, že sa opiera o vzduch :D

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists